People with a clock as deadline

5 Redenen om nu al loontransparantie in te voeren

…en niet omdat het wettelijk verplicht is

Ik spreek vaak over de Europese Richtlijn voor Loontransparantie en ik moedig iedereen aan om niet langer te wachten om je hierop voor te bereiden. Misschien denk je dat wetgeving de enige reden is om loontransparantie in te voeren. Maar dat is niet zo.

Loontransparantie is een stap richting een eerlijke en gelijkwaardige werkplek. Het trekt talent aan dat anders niet voor jouw bedrijf zou kiezen. Met andere woorden, het is een verstandige zakelijke beslissing voor de moderne werkplek. Daarom schreef ik mijn boek als een algemene gids en niet specifiek gericht op de Europese wetgeving (maak je geen zorgen, er is een heel hoofdstuk over de EU-richtlijn!).

In dit artikel geef ik je vijf redenen om nu al loontransparantie in jouw organisatie te implementeren. Redenen die niets met wetgeving te maken hebben. Ik bied je ook onderzoek dat je kunt gebruiken voor meer achtergrondinformatie. En ik belicht tegengestelde meningen, zodat je een volledig beeld krijgt. Want zodra je over loontransparantie gaat spreken, zul je ongetwijfeld veel argumenten horen waarom je dit juist niet zou moeten doen. Bereid jezelf goed voor!

1. Vertrouwen en Geloofwaardigheid

Wanneer werknemers begrijpen hoe hun salarissen worden bepaald en zien dat het bedrijf eerlijke beloningspraktijken hanteert, neemt hun vertrouwen toe. Het verhoogt ook de tevredenheid, vooral bij werknemers die eerder minder inzicht hadden in hun loon. Transparant beloningsbeleid laat zien dat de organisatie eerlijkheid en integriteit nastreeft, wat het moreel en de loyaliteit van werknemers aanzienlijk kan vergroten. Volgens een onderzoek van Payscale vertrekken werknemers vaker bij organisaties zonder transparantie dan bij organisaties met transparantie.

Tegengeluid: Sommige mensen stellen dat loontransparantie juist tot minder vertrouwen kan leiden: als werknemers ongelijkheden ontdekken waar ze eerder niet van op de hoogte waren. Een studie in de American Economic Review suggereert dat loontransparantie soms leidt tot lagere prestaties en een hogere intentie om te vertrekken als werknemers ongunstige loonverschillen ontdekken. Een slecht voorbereid transparantieproject kan het vertrouwen in de leiding snel ondermijnen.

2. Bevordert Gelijke Beloning

Loontransparantie helpt bij het identificeren van de loonkloof, met name op basis van geslacht, ras of andere factoren die niet gerelateerd zijn aan prestaties. Door werknemers aan te moedigen om salarissen te bespreken, kunnen bedrijven gemakkelijker oneerlijke beloningspraktijken signaleren en corrigeren, wat bijdraagt aan een eerlijkere werkomgeving.

Een onderzoek van Payscale toonde aan dat werknemers minder snel op zoek gaan naar een andere baan naarmate loontransparantie toeneemt. Onderzoek gepubliceerd in de American Sociological Review laat zien dat loontransparantie de loonkloof tussen mannen en vrouwen verkleint.

Tegengeluid: Critici stellen dat transparantie ongelijkheden wel blootlegt, maar ze niet per se oplost. Sommige organisaties maken zich zorgen over de juridische risico’s bij volledige transparantie. Een artikel in de Harvard Business Review waarschuwt de lezer dat loondata zonder context misleidend kan zijn en mogelijk schadelijk voor het moreel van werknemers.

3. Verbetert Werving en Behoud

Werkzoekenden hechten steeds meer waarde aan transparantie bij toekomstige werkgevers. Bedrijven die open zijn over hun salarisschalen, kunnen kandidaten aantrekken die deze openheid waarderen. 66% van de werkgevers zegt dat dit leidt tot beter gekwalificeerde kandidaten. Volgens een enquête van Glassdoor vindt 70% van de werknemers in zeven landen dat salaristransparantie goed is voor werknemerstevredenheid.

Tegengeluid: HR-professionals zeggen soms dat transparantie de werving bemoeilijkt. Als salarisschalen openbaar zijn, kan het lastiger zijn om te onderhandelen met toptalent dat verwacht aan de bovenkant van de schaal betaald te worden. Ook kunnen huidige werknemers eerder vertrekken als ze elders beter betaalde kansen zien. Je kunt dit addresseren door je beloning te baseren op benchmarks, en je medewerkers goed te informeren over hun totale beloningspakket.

4. Verhoogt Motivatie en Prestatie

Wanneer werknemers de beloningsstructuur begrijpen en weten wat er nodig is om meer te verdienen, kan dit een sterke motivator zijn. Duidelijke salarisschalen en criteria voor promotie moedigen werknemers aan om specifieke doelen na te streven, wat de productiviteit en prestaties kan verhogen. Een studie in de Journal of Applied Psychology vond dat loontransparantie positief gerelateerd is aan werkprestaties.

Tegengeluid: Sommige onderzoeken suggereren dat transparantie negatieve effecten kan hebben. Een studie in Organization Science laat zien dat de productiviteit van toppresteerders daalt in omgevingen met veel transparantie over incentives, mogelijk door zorgen over eerlijkheid of hogere prestatiedruk.

5. Vereenvoudigt Salarisonderhandelingen

Loontransparantie kan het vaak stressvolle proces van salarisonderhandelingen vereenvoudigen. Met duidelijke salarisschalen en criteria hebben zowel werkgevers als werknemers een gemeenschappelijk vertrekpunt voor de discussie. Dit kan leiden tot efficiëntere en betere uitkomsten voor beide partijen. Er is research die erop wijst dat loontransparantie tot een efficientere arbeidsmarkt leidt omdat het het verschil in informatie (tussen werkgever en werknemer) tijdens salarisonderhandelingen verkleint.

Tegengeluid: Volledige transparantie kan onderhandelingen juist bemoeilijken. Als iedereen weet wat anderen verdienen, kan dit leiden tot hogere eisen en ontevredenheid. Sommige mensen beweren dat een zekere mate van geheimhouding meer flexibiliteit biedt om toppresteerders te belonen of aan individuele omstandigheden aan te passen.

Wat betekent dit?

Loontransparantie heeft voor- en nadelen. Het is niet alleen positief, maar ook niet alleen negatief. Het implementeren van loontransparantie vraagt om zorgvuldige planning en communicatie. De voordelen en uitdagingen verschillen per organisatie.

Terwijl transparantie vertrouwen, gelijkheid en motivatie kan bevorderen, brengt het ook uitdagingen met zich mee die je goed moet managen. Daarom heb ik de nadelen opgenomen: het is beter om vooraf goed voorbereid te zijn dan later voor verrassingen te staan.

Ik laat je achter met één laatste vraag: in een wereld die steeds transparanter wordt, kun je het je nog veroorloven om geheimzinnig te doen over beloningen?