A woman with a piggy bank and clocks

Ben jij klaar voor loontransparantie?

Weet je of jouw organisatie een loonkloof heeft?

Maak je geen zorgen als je antwoord “Nee” is! Het is nog niet te laat. Maar als je wel een loonkloof hebt, kost het tijd en geld om die te dichten. En als je niet weet hoe groot de kloof is, raad ik je aan om niet veel langer te wachten met de inventarisatie.

Dit wordt nog belangrijker nu overheden overal ter wereld wetgeving op het gebied van loontransparantie invoeren. De meest uitgebreide is uiteraard de EU-richtlijn voor Loontransparantie. Maar gelijk loon is een wereldwijde trend: diverse Amerikaanse staten hebben wetgeving ingevoerd. Net zoals landen zoals Nieuw-Zeeland, Japan en recentelijk Brazilië.

Nu de officiële rapportagedata dichterbij komen, wil ik je helpen om dit goed te doen! Zo kun je je voorbereiden:

  • Ik heb onlangs het boek “Gelijk Werk? Gelijk Loon” gepubliceerd: een praktische handleiding om je te helpen een succesvol loontransparantieprogramma te implementeren.
  • Ik schrijf een nieuwsbrief met uitleg over de beste methoden om loontransparantie te implementeren. Ik beantwoord vragen van lezers en deel praktijkervaringen. Je krijgt twee keer per maand updates over de laatste trends, ontwikkelingen en wetgeving.
  • Ik geef workshops aan bedrijven en bied ook trainingswebinars aan: ik neem je mee door de belangrijkste aspecten van de EU-richtlijn en biedt een stapsgewijs programma om dit zo pijnloos mogelijk te maken. Binnen twee uur weet je genoeg om te beginnen. De groepen zijn klein om de sessies interactief te houden.

Geldt deze wet voor jouw bedrijf?

Als jouw organisatie in de Europese Unie is gevestigd of dochterondernemingen heeft in een van de EU-lidstaten, dan is de nieuwsbrief iets voor jou. Maar zelfs als dat niet het geval is, heb ik gemerkt dat Europese bedrijven deze programma’s niet beperken tot hun EU-werknemers: ze voeren loontransparantie wereldwijd in en betrekken hun wereldwijde personeelsbestand erbij. Als je concurreert om werknemers tegen EU-bedrijven, dan moet je misschien overwegen om transparanter te worden over je loon- en beloningsbeleid om concurrerend te blijven.

Wanneer gaat dit in?

Dat hangt af van de grootte van je bedrijf:

tijdslijn richtlijn loontransparantie
EU Loontransparantie rapportagefrequentie

Misschien denk je dat 2027 nog ver weg is. En dat klopt. Maar je zult moeten rapporteren over je beloningsgegevens van 2026. Dat betekent dat je nog twee jaar hebt om alles op orde te krijgen. En als jouw organisatie een loonkloof heeft, wil je dat liever vroeger dan later ontdekken. Je wilt immer een uitstekend eerste rapport kunnen leveren dat jouw inzet voor gelijke beloning aantoont.

Waar begin je?

Ik raad altijd aan om eerst de richtlijn te lezen. Deze is beschikbaar in 24 talen en niet complex of lang. Als je de tekst eenmaal hebt gelezen, heb je een goed begrip van wat er wordt verwacht. Maar de richtlijn schrijft niet voor hoe je gelijke beloning moet implementeren, en daar wil ik je bij ondersteunen. Als je me jouw vragen stuurt, beantwoord ik ze graag in een volgend artikel (of tijdens een afspraak).