Werknemers voelen zich onderbetaald. 5 Tips om hun zorgen te adresseren!
Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat de meerderheid van je werknemers denkt dat ze onderbetaald worden. Zelfs als dat niet het geval is. Maar als je niet goed uitlegt waarom je betaalt wat je betaalt, zullen werknemers zelf een verklaring bedenken. Eén die waarschijnlijk onjuist is, maar even goed tijd kost om recht te zetten. Als je er überhaupt van op de hoogte bent.
Wanneer je werknemers vraagt naar hun beloning, zal een aanzienlijk deel van hen zeggen dat ze onderbetaald worden. Volgens een enquête van het ADP Research Institute uit 2023 gelooft ongeveer 40% van de werknemers dat ze te weinig betaald krijgen voor het werk dat ze doen. Gartner rapporteerde nog verontrustendere cijfers: slechts 32% van de werknemers vindt dat ze eerlijk worden beloond. Deze percepties worden vaak beïnvloed door vergelijkingen met collega’s of het zien van loonschalen voor vergelijkbare banen in advertenties. Zelfs wanneer werknemers marktconform of boven marktconform worden betaald, voelen velen zich nog steeds ondergewaardeerd.
Wanneer je een initiatief voor loontransparantie start, zijn de verwachtingen van werknemers hoog. Velen van hen zullen een loonsverhoging verwachten, en wanneer blijkt dat ze precies krijgen wat ze horen te krijgen, zullen ongeloof, teleurstelling en ontevredenheid de kop opsteken. Je moet je daarop voorbereiden.
Het vooraf en duidelijk managen van de verwachtingen van werknemers, in begrijpelijke taal, is cruciaal in elk programma. En vooral in een programma dat zich bezighoudt met loontransparantie. Hier zijn de vijf meest voorkomende vragen van werknemers. Ik je een advies over hoe je ze kunt beantwoorden.
Hoe beïnvloedt het nieuwe beleid voor gelijke beloning mijn huidige salaris?
Werknemers willen weten of hun salaris zal stijgen, dalen of gelijk zal blijven onder het nieuwe beleid. Ze zoeken naar duidelijkheid over hoe aanpassingen worden gedaan en of bestaande ongelijkheden met terugwerkende kracht gecompenseerd worden.
Advies: Communiceer duidelijk en transparant over hoe het nieuwe beleid individuele salarissen zal veranderen. Zorg ervoor dat werknemers de criteria begrijpen die worden gebruikt om salarisschalen te bepalen. Wees duidelijk over de aanpak van salarisaanpassingen en de tijdlijn voor eventuele veranderingen. Benadruk de focus op eerlijkheid en rechtvaardigheid in het proces. Geef gedetailleerde uitleg met voorbeelden tijdens bijeenkomsten en zorg ook voor voldoende schriftelijke communicatie. Bied één-op-één gesprekken aan werknemers aan zodat zij hun zorgen kunnen bespreken. En onthoud dat loontransparantie aan de top begint, vanaf de eerste communicatie!
Welke criteria gebruik je om gelijke beloning te bepalen?
Werknemers willen weten welke specifieke criteria het bedrijf zal gebruiken om gelijke beloning te bepalen en te waarborgen. Ze willen dat je de vraag “Waarom betaal je wat je betaalt?” duidelijk en beknopt beantwoordt. Dit gaat over hoe functierollen, verantwoordelijkheden, ervaring, opleiding en prestaties worden vergeleken en beoordeeld.
Advies: Ontwikkel en deel een uitgebreide handleiding die de criteria voor het bepalen van gelijke beloning beschrijft. Dit gaat over functieverantwoordelijkheden, ervaring, opleiding en prestatiecriteria. Houd informatiesessies om deze criteria uit te leggen en vragen te beantwoorden. Maak deze informatie gemakkelijk toegankelijk voor alle werknemers via interne communicatiekanalen zoals het intranet van het bedrijf of werknemershandboeken.
Hoe transparant zijn de salaris- en loonaanpassingen?
Werknemers vragen vaak naar het niveau van transparantie dat de werkgever zal bieden met betrekking tot salarisbandbreedtes, loonschalen en de criteria voor het bepalen van beloning en arbeidsvoorwaarden.
Advies: Probeer een zo hoog mogelijk niveau van transparantie te bereiken door salarisbandbreedtes en loonschalen voor verschillende functies binnen de organisatie openbaar te maken. Transparantie gaat ook over hoe beslissingen worden genomen en wie verantwoordelijk is voor het nemen ervan. De meeste werknemers willen niet elk individueel salaris op het prikbord zien. Maar ze willen wel dat loonschalen eerlijk zijn en hun beloning precies is wat het zou moeten zijn. Werk deze schalen regelmatig bij en zorg ervoor dat ze toegankelijk zijn voor alle werknemers. Communiceer duidelijk de redenen voor mogelijke loonaanpassingen en bied mogelijkheden voor werknemers om vragen te stellen en antwoorden te krijgen.
Hoe los je de loonverschillen op die je tijdens de audit vindt?
Werknemers maken zich zorgen over de stappen die de werkgever zal nemen om loonverschillen te corrigeren die tijdens de loonaudit zijn ontdekt. Ze willen weten binnen welk tijdsbestek je aanpassingen doet en hoe het bedrijf van plan is deze veranderingen aan de getroffen werknemers te communiceren.
Advies: Maak een gedetailleerd actieplan voor het verhelpen van loonverschillen, inclusief specifieke stappen en tijdlijnen. Communiceer dit plan aan alle werknemers, waarbij je uitlegt hoe en wanneer aanpassingen zullen worden gedaan. Doe je het in één keer of over een langere periode? Doe je aanpassingen met terugwerkende kracht? Zorg ervoor dat de betrokken werknemers individueel geïnformeerd worden en bied ondersteuning, zoals afspraken met HR om hun zorgen te bespreken. Informeer de werknemers regelmatig over de voortgang van het actieplan en vier mijlpalen om de focus op rechtvaardigheid onder de aandacht te brengen.
Welke maatregelen neem je om toekomstige loonverschillen te voorkomen?
Werknemers willen de zekerheid dat je regelmatig controleert of de beloning gelijk blijft. Ze willen loonaudits, trainingsprogramma’s en beleid zien dat de naleving van gelijke beloningsprincipes waarborgt en toekomstige verschillen voorkomt.
Advies: Stel vast en communiceer welke permanente maatregelen je zult nemen om gelijke beloning te handhaven. Hieronder vallen regelmatige loonaudits, continue monitoring en trainingsprogramma’s over onbewuste vooroordelen en eerlijke beloningspraktijken. Creëer beleid dat transparantie en verantwoordelijkheid ondersteunt, en deel dit beleid met alle werknemers. Bevorder een cultuur van continue verbetering waar feedback wordt aangemoedigd en werknemers zich comfortabel voelen om zorgen over loongelijkheid aan te kaarten.
Door je voor te bereiden om deze vragen doordacht en transparant aan te pakken, kun je vertrouwen opbouwen bij werknemers en je oprechte inzet voor eerlijke en rechtvaardige beloningspraktijken aantonen. Vertrouwen moet verdiend worden: een eenvoudige fout kan al dat harde werk in een oogwenk tenietdoen, dus wees zeer gefocust op duidelijke en tijdige communicatie.